Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Между 10 и 18 юли 2022 г., след две поредни години на онлайн провеждане, този път присъствено се проведе Международната олимпиада по биология (МОБ/IBO). Домакин на 33-ото издание на престижното състезание бе гр. Ереван, Армения. Българските ученици премериха знания с повече от 250 състезатели от над 70 държави от цял свят.

След закриващата церемония стана ясно, че българските ученици са се представили страхотно и са постигнали огромен успех за нашата държава. Нашите талантливи ученици успяха да завоюват един златен, един сребърен и два бронзови медала, което означава, че всеки участник от националния отбор си тръгва с отличие, и то за четвърта поредна година!

Носителят на златното отличие Петър Жотев от СМГ „Паисий Хилендарски“ се нарежда на второ място в света, което е историческо постижение от участията на България на IBO от самото начало досега! – съобщи радостната новина доц. Албена Йорданова, ръководител на отбора.

А ето го и съставът и съответните отличия:

  • Петър Жотев, 11 клас, СМГ – златен медал;
  • Борислав Стоянов, 12 клас, 125 СУ – сребърен медал;
  • Любослав Иванов, 12 клас, ПЧМГ – бронзов медал;
  • Яна Атанасова, 11 клас, НПМГ – бронзов медал.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), както и доц. Снежана Томова – Гогова (Биологически факултет, СУ).

Поздравления за учениците, за техните учители, за ръководителите на отбора! Пожелаваме още много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти на нашите талантливи млади биолози!