Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

В периода 18-19 февруари 2023 г. в Massachusetts Institute of Technology и Harvard University се проведе международното състезание по математика HMMT (Harvard-MIT Mathematics Tournament). Състезанието HMMT се провежда всяка година на територията на двата най-престижни университета – Harvard University и MIT в град Бостън, САЩ. Състезанието се провежда в 5 кръга – 3 индивидуални (Алгебра и Теория на Числата, Геометрия и Комбинаторика) и 2 отборни (отборно състезание, както и така наречения Guts round, където състезателите решават много задачи с различна трудност за малко време). На състезанието HMMT се награждават само първите 10 участници във всяка от дисциплините. В тазгодишната надпревара взеха участие 485 участници от 67 отбора.

Отборът на Софийската математическа гимназия беше в състав Антонио Задгорски (12. клас), Борис Гачевски (11. клас), Биляна Димитрова, Жара Еленска (12. клас), Иван Тагарев (12. клас), Илияс Номан (12. клас), Марин Христов (11. клас), Мария Дренчева (11. клас).

В индивидуалното състезание Борис Гачевски спечели 8-мо място в дисциплината геометрия. Отборът на СМГ се нареди на 11-то място от 67 отбора в щафетата (Guts Round) и на 14-то място в отборното класиране, като това е едно от най-добрите представяния на български отбор на този голям международен математически форум.

Ръководители на отбора бяха г-жа Линка Минчева и г-н Илия Костов.

Отборът на СМГ „Паисий Хилендарски“ изказва огромна благодарност на „СМГ учители“ ООД за осигурените самолетни билети и настаняване по време на състезанието.

Пожелаваме на нашите невероятни ученици още много решени задачи, много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти!