Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Ученикът от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект. Миналото лято, младежът, който през тази година ще бъде в 12. клас, е стажант в един от най-добрите университети в света – ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института Макс-Планк. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни дойде и първата голяма новина, свързана с нашия ученик. След усилена работа, започнала през лятото на 2022, Георги записва името си сред авторите на NeurIPS – най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги и то тук – в България, институтът INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София. Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят рамо до рамо с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в института.

Програмата стартира това лято в София и заедно с Георги работят още 3-ма младежи, всеки от които показва огромен потенциал за развитие. Сред тях е една наша ученичка Мария Дренчева, както и Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. През 2024 г. научната организация планира да открие нови 10 места за кандидатстване.

Припомняме, че освен STARS, в България има и други установени програми за ученици и развиване на таланти като ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната Изследователска Школа (ЛИШ) към Института по Математика и Информатика, Българска Академия на Науките (ИМИ-БАН).

Пожелаваме още много успехи на Георги и на всички други будни млади умове, които се занимават с развитието на изкуствения интелект в България!