Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Българският национален отбор се представи отлично на провелата се в далечна Япония Международна олимпиада по математика (IMO 2023).

В националния отбор на България взеха участие трима ученици на СМГ “Паисий Хилендарски“, които успяха да завоюват пълен комплект медали за държавата ни и за нашето любимо училище.

Талантливите български математици спечелиха един златен, един сребърен и четири бронзови медала на 64-тата Международна олимпиада по математика, където премериха знания и сили с 618 участници от 112 държави.

  • Златният медал спечели Марин Христов (11. клас, СМГ).
  • Среброто е за Иван Тагарев (12. клас, СМГ).
  • А бронзовите отличия завоюваха Ангел Христов (10. клас, ППМГ Бургас), Божидар Димитров (12. клас, ПМГ Силистра), Веселин Маркович (10. клас, МГ Варна) и Илияс Номан (12. клас, СМГ).

Ръководители на националния отбор са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУ), наблюдател е доц. Стефан Герджиков (ФМИ-СУ / ИИКТ-БАН).

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

Към 2023 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала, както и 17 почетни грамоти!

Ето повече информация за нашите ученици, които се представиха блестящо:

Марин Христов е ученик в 11 клас в СМГ и за втори път е част от националния отбор. Интересът му към математиката и състезанията започва още от 1 клас, като в 6 клас вече се включва и в международни турнири. Най-голямо вдъхновение е получил от учителя си в СМГ Иван Симеонов. Марин има десетки успехи на световни състезания. На миналата Международна олимпиада по математика той печели сребърен медал. От Балканската има сребро и бронз, от Младежката балканиада има два златни медала, както и злато от Жаутиковската олимпиада тази година.

Иван Тагарев е ученик в 12 клас в СМГ и за втора поредна година се класира в националния отбор. Той започва от малък да се явява на различни състезания по математика. В 8 клас разбира, че има национални отбори и се мотивира да участва в тях. Най-голяма заслуга за развитието му като състезател по математика има учителят в СМГ Илия Костов. Най-силните класирания на световни състезания на Иван до сега са сребърният медал от Международната олимпиада миналата година, златният медал с максимален резултат на Младежката балканиада и златният медал от тазгодишното издание на Romanian Masters of Mathematics.

Илияс Номан е ученик в 12 клас в СМГ и за втори път е част от отбора за Международната олимпиада. Той започва да участва на състезания по математика в 5 клас. Голяма заслуга и мотивация за неговите постижения през годините има учителят му Илия Костов. Илияс взима участие в Международната през 2021 година, където печели сребърен медал. Другите му успехи са сребро и бронз от Балканската по математика, също сребро и бронз от Romanian Masters of Mathematics.

Веселин Маркович е ученик в 10 клас в МГ „Д-р. Петър Берон“, Варна и за първи път е част от националния отбор. Ангел Христов е ученик в 10 клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас и за първи път представя България на Международната олимпиада. Божидар Димитров е ученик в 12 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и за втори път е част от националния отбор.

Гордеем с нашите талантливи ученици и им пожелаваме още много успехи на национално и световно ниво. Скъпи момчета, продължавайте да славите България, СМГ и името си, усмихвайте се и сбъдвайте смело мечтите си!