Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

България за пореден път записа отлично представяне на Европейския конкурс за млади учени (European Contest for Young Scientists – EUCYS), който тази година се проведе в Лайден, Нидерландия. EUCYS2022 е тридесет и третото издание на най-мащабния и престижен конкурс за млади учени под егидата на Европейския съюз. Конкурсът е създаден по инициатива на Европейската комисия и има за цел да отличи най-добрите ученически научни постижения.

Нашият ученик Стивън Спасов от XII Б клас на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ представи своя проект Bidiagonal decompositions of (singular) Vandermonde-type matrices. Стивън спечели наградата на ЦЕРН и ще посети Женева по-късно тази година или през 2023 г. Това е първа научна разработка на Стивън Спасов, като той работи в областта на изчислителната линейна алгебра под ръководството на проф. Пламен Коев от San Jose State University, САЩ. Разработката му е част от статия, която предстои да бъде публикувана.

Другият наш ученик Петър Жотев от XII Д клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ представи проект в сферата на биологията с проект Sorting of sperm cells to obtain offspring with the desired sex in domestic sheep (Ovis aries), разработван в Института по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов“ – БАН под ръководството на доц. Елена Кистанова.

Шестнайсетгодишният Радостин Чолаков (Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, Пловдив) стана най-младият българин с награда в двата най-престижни научни конкурса – EUCYS и ISEF. Той спечели втора награда и 5000 евро с проекта си The GatedТabТransformer. An Attention-Based Deep Learning Architecture For Tabular Modeling. Проектът значимо надгражда известна невронна архитектура и вече е включен в библиотектата tsai (timeseriesAI), като се използва активно.

Третият български участник, Петър Жотев (СМГ „Паисий Хилендарски“), се представи в сферата на биологията с проект Sorting of sperm cells to obtain offspring with the desired sex in domestic sheep (Ovis aries), разработван в Института по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов“ – БАН под ръководството на доц. Елена Кистанова.

Ръководители на българската делегация бяха д-р Константин Делчев (ИМИ–БАН) и Елица Фотева (Министерство на науката и образованието).

През 2019 г. домакин на конкурса беше България, която се се наложи като една от най-успешните участнички в EUCYS. Състезанието се проведе в София, а в него взеха участие 155 младежи от 40 държави от целия свят. Организатори на EUCYS2019 бяха Институтът по математика и информатика и Министерството на науката и образованието.

България вече традиционно осигурява и една от наградите на EUCYS – участие в Националния семинар по Теория на кодирането “Стефан Додунеков”, който се провежда ежегодно в края на годината. Тази година наградата на НТСК “Стефан Додунеков” беше връчена на Миро Кеймийониеми от Университета на Аалто, Финландия. Разработката му изследва съответствието между пазарните движения и теоретичните модели за цената на дигиталните продукти.

Българските участници в конкурса се селектират по време на от Националния конкурс “Млади таланти”, организиран от МОН с домакинството на ИМИ–БАН. Подготовката на отбора се финансира от МОН и чрез проект “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO)..

Желаем на нашите талантливи ученици още много успехи в сферата на науката, безброй усмивки и покорени върхове