Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Божидар Чешанков е забележителен ученик на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Той съумява да съчетае математиката, училището и спорта по възможно най-добрия начин.  Роден е на 3 септември 2005 г. Тръгва на училище, когато е на 6 години и 12 дни, а вече има един пълен сезон в хокея на лед зад гърба си. В СМГ е от 5 клас, т.е. два пъти преминава ситото на изпитите. Сега е ученик от XII “Д” клас.

В момента Божидар представя България на световно първенство за младежи до 20 години по хокей на лед в Турция. Отборът на България има три победи и една загуба и се класира за полуфинал срещу Австралия.

Малко интересни факти от спортната кариера на Божидар:
Шампион на България по хокей на лед във всички възрастови групи – до 12 години и до 14 години с ХК “ЦСКА” София, до 16 години, до 18 години и за мъже с ХК “НСА”. Миналият сезон (2021-22) стана носител на Купата на България и шампион за мъже с ХК “НСА” и отбеляза първите си голове в мъжкото първенство. През септември 2022 г. дебютира в Континенталната Купа (еквивалент на футболната Лига Европа в хокея на лед) и игра срещу шампионите за мъже на Хърватия, Естония и Исландия. На турнир от Карпатската юношеска хокейна лига в Новояворивск (Украйна) през ноември 2019 Божидар е избран за най-добър играч на мача срещу словашкия “Требишов”, а в последния мач вкарва гол на шампиона на Украйна до 16 години – ХК “Галицкий Леви”.   През миналия сезон (2021-22) ХК “НСА” участва и в първенството на Сърбия до 18 години и Божидар вкара гол в овъртайм за победата срещу “Партизан” (Белград). Голмайстор на първенството на България до 14 години през сезон 2018-19 с 34 точки (20 гола и 14 асистенции) в 8 мача. С най-много голове за шампиона до 12 години в сезон 2016-17 – 17 в 8 мача. Разделя първо място за най-добър реализатор на шампиона до 14 в сезон 2017-18 – 17 точки (10+7) в едва шест мача.

Световните първенства по хокей на лед се провеждат ежегодно за три различни възрастови групи – мъже, младежи до 20 години и юноши до 18 години. Божидар попадна в национален отбор (до 15 години) още през 2019 за участие на турнир в Словакия. Покрай пандемията бяха анулирани няколко световни първенства. Дебютът на Божидар на световно първенство (до 18 години) беше миналия сезон в София, т.е. в първото световно след пандемията с Българско участие. Бяхме в много силна група с Хърватия, Испания и Нидерландия. Това първенство до 20 години в Истанбул, което току-що приключи е първо за България в тази възрастова група от три години и много от момчетата нямат никакъв опит. Въпреки това нашите момчета се представиха отлично и взеха бронзовите медали след победа над домакина Турция с 8:3.

От 27 март до 2 април ще има световно първенство до 18 години, Дивизия II, група Б, в София с участието на Нидерландия, Китай, Австралия, Тайван, Белгия и България. Живот и здраве, би трябвало Божидар отново да играе.

Повече информация за спортните успехи на Божидар можете да откриете тук:

https://www.eliteprospects.com/player/798680/bojidar-tchechankov

https://www.eurohockey.com/player/633204-bozhidar-tchechankov.html

https://www.iihf.com/en/events/2023/wm20iii

https://www.iihf.com/en/events/2023/wm20iii/teams/roster/38804/bulgaria

Пожелаваме на Божидар да бъде здрав, все така усмихнат и да постигне още много успехи и на леда и в живота!