Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

Випуск 2023 е специален в много отношения. Випускът остави своята ясно различима следа в историята на СМГ и постигна много успехи. Голяма заслуга за тези успехи имат учителите, които работиха с нашите ученици в последните пет, а в някои случаи – в последните осем години. Поздравления за нашите ученици и учители!

Резултатите от Държавните зрелостни изпити на учениците от СМГ „Паисий Хилендарски“ са отлични. Истината е, че нашите зрелостници се представиха страхотно и записаха имената си със златни букви в Летописната книга на училището.

Средният ни резултат по Български език и литература е 81.10 точки, което означава много добър (5.36), като това ни нарежда на трето място в цяла България. Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ отстъпи само на две езикови гимназии, като от второто място ни дели само една стотна. На матурата по Български език и литература имаме шестима пълни отличници. Общо отличните ни оценки по Български език и литература са 70 от явилите се 166 зрелостници. Поздравления, скъпи ученици! Поздравления и за учителката по български език и литература на випуска – г-жа Надя Владева!

Изключително силно е представянето на нашите ученици и на втория задължителен Държавен зрелостен изпит. Випуск 2023 се представи прекрасно и заслужи по 78 точки средно на ученик, което превърнато в оценка е много добър (5.19). По математика нашите ученици имат цели 32 пълни шестици, като седем ученици имат по 100 точки. Общо отличните оценки на ДЗИ по математика са 57. Подготовката, която проведоха учителите по математика в лицето на инж. Илия Костов, г-жа Маряна Кацарска и г-н Ангел Ангелов, даде своите плодове и днес всички се гордеем с чудесното представяне на Випуск 2023 на матурата по математика. Отлично или много добро е представянето на нашите зрелостници и на другите задължителни матури, които те си бяха избрали – Английски език, Информатика, История и цивилизации, Физика и астрономия и Философия. Скъпи зрелостници, поздравления за чудесното представяне на втората матура и за постигнатите впечатляващи резултати! Накарахте ни да се гордеем с Вас! Поздравления и за всички учители, които подготвиха нашите ученици за държавните зрелостни изпити!

Успехите на нашите ученици продължиха с пълна сила и на матурите по избор на ученика. Ако тук имаше класация, със сигурност щяхме да сме в челото ѝ. Нашите ученици се явиха на 25 матури по избор и постигнаха впечатляващия резултат от 84.42 точки средно на ученик. Само 7 от оценките на тези матури са под отличен (5.50). Поздравления за всички ученици, явили се на матури по желание!

Равносметката от матурите на Випуск 2023 на СМГ е следната: отлично представяне, блестящи резултати, надграждане на постигнатото от предходния випуск, върхови постижения без аналог в нашата образователна система и един ученик, който завърша с диплома за средно образование отличен (6.00) и с две пълни отлични оценки от матурите – Благо Гунев от XII Е клас. Поздравления за Благо и за целия Випуск 2023!

Скъпи зрелостници, сърдечно Ви благодарим за положените усилия, за старанието, за усмивките, за незабравимите мигове в училище, за споделените моменти и общите спомени, за сбъднатите мечти, за постигнатите цели и резултати, за това, че оставихте своята ярка следа в нашето любимо училище и очертахте пътя за тези, които идват след Вас! Гордеем се с Вас и Ви желаем от все сърце крепко здраве, безброй усмивки и сбъднати мечти!

Бъдете добри хора, следвайте неотклонно избрания път, сбъдвайте мечтите си и се грижете и за себе си и за обществото, в което живеем!

Успех във всички начинания, които Ви предстоят оттук насетне, и на добър час!