Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на СМГ „Паисий Хилендарски“,

International Mathematics Competition (IMC), а в случая – BIMC 2023 – едно от най-престижните състезания по математика в света, се проведе онлайн в периода 1–7 юли 2023 година, като за трета година домакин беше българският град Бургас.

В състезанието взеха участие общо 162 отбора от 33 страни (82 в малката и 80 в голямата възрастова група). Като страна-домакин България имаше право на по-голям брой отбори. В надпреварата се включиха 19 български отбора, като 3 от тях бяха от СМГ „Паисий Хилендарски“.

На 3.юли се проведоха индивидуалната и отборната част на състезанието. В индивидуалното състезание учениците трябваше да решат 15 задачи от разнообразни теми, а в отборното ги очакваха 10 задачи – 5 за посочване на числов отговор и 5 за описание, които трябваше да решат екипно за 70 минути.

Изключително сме горди с постиженията на нашите ученици!

Всичките ни 12 състезатели са с медали.

Представянето на нашите ученици е както следва:

Първа възрастова група 5–7 клас:

  • Единственият българин със златен медал, измежду всичките 78 български участници, е Мартин Чавдаров от VI клас на СМГ.
  • Със сребърни медали се окичиха Кирил Зулямски и Бижо Бижев от VI клас.
  • Бронзови медали завоюваха Александър Николов от VI клас, Никола Николов от VI клас, Никола Яръмов от VI клас, Иван Георгиев от VII клас и Христо Баларев от VII клас на СМГ.

Втора възрастова група 8–10 клас:

  • Сребърни медали завоюваха Виктор Аврамски и Георги Николов от IX клас, а бронзови – Лазар Тодоров и Симона Гагарова от Х клас.

В отборния етап на състезанието има две класирания. Първото е по сбора на трите най-високи резултата от индивидуалното представяне на четиримата в отбора, а при втория вид класиране се сравняват резултатите от решаване на отборната тема.

Отборно състезание:

Шампионска купа – първо място в групата (най-голям сбор на трите най-високи резултата в отбора) за отбора в състав: Мартин Чавдаров, Кирил Зулямски, Иван Георгиев, Никола Николов.

В груповото състезание, където целият отбор работи в екип върху 10 задачи,  същият отбор е втори подгласник (трето място) в групата си.

Отборът на Бижо Бижев, Александър Николов, Никола Яръмов и Христо Баларев стана първи подгласник (второ място) в групата си.

Отборът ни в голямата възрастова група – Виктор Аврамски, Георги Николов, Лазар Тодоров, Симона Гагарова, са първи подгласник (второ място) в групата си.

Пожелаваме на всички наши ученици много бъдещи успехи и безгрижно лято!